Pikkelysömör

Minden, amit tudnia kell a pszoriázisról

A pikkelysömör olyan rendellenesség, amely ha valaki megjelenik, akkor csak úgy működhet, hogy a tünetek enyhülnek, minimálisra csökkenthetők – sok esetben teljesen láthatatlanok. A társadalomban sajnos téves meggyőződés, hogy fertőző betegségről van szó. Ezt azonban meg kell tagadni, ez olyan betegség, amely nem fertőzhető meg. Ami a betegség megjelenésének okait illeti, azok eddig nem kerültek egyértelműen azonosítottak és megerősítettek.

Hol származik a pikkelysömör? Mi az oka?

Jelenleg sok olyan elmélet létezik, amely kinyilvánítja, mi okozza ezt a betegséget, de eddig egyiküket sem tudományosan igazolták, és a klinikai vizsgálatokban nem találtak megerősítést. Az egyik elmélet az, hogy ez egy autoimmun betegség – olyan betegség, amelyben a szervezet ismeretlen és nem tisztázott okok miatt támadja a test szöveteit. Ugyanilyen népszerű elmélet az, hogy a pszoriázis olyan családi zavar, amelyet a szülők az utódaiknak továbbítanak.

Milyen a pikkelysömör tünetei?

Ez a betegség általában tizedik és negyvenéves kor között jelenik meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet diagnosztizálni az idősebb vagy fiatalabb embereket. Az első tünetek a betegség barnásvörös csomók különböző formájú, amelyek kiemelkednek a háttérben sok egészséges bőr, és amelyek olyan főleg a térd, könyök, vagy a keresztcsonti régió, fenék, kéz, vagy láb. Egy ilyen felület, amelyen változások vannak, egy ezüstös skálával van lefedve, amely felépül. Ez annak köszönhető, hogy a betegség kitörése szikrázó. Ezek a változások sajnos az idő múlásával nőttek. Ráadásul a pikkelysömör megjelenik a körmökön is – apró, nehezen észrevehető lyukak jelennek meg a lemezen. Az ilyen állapot által érintett körmök törékenyek, sárgák és rétegzettek.

Mi a pikkelysömör kezelés?

Ebben az esetben elsősorban külső kezelést alkalmaznak, a szájon át történő alkalmazásra csak akkor vonatkozik, ha az előbbi alkalmazása nem hozza meg a kívánt eredményeket. A kezelés kezdetekor meg kell szabadulnod a hasadéktól farmakológiai szempontból olyan gyógyszerek alkalmazásával, amelyekhez a készítményben szalicilsavval kezelt keratolitikus készítményeket használhatunk. Tisztítsa meg a bőrt, mielőtt alkalmazzuk a kenőcsöt, mint a ditranol és származékai a D-vitamin olyan esetek is, amelyekben a szükségességét, hogy immunszuppresszív szerek, amelyek befolyásolják az immunrendszert. Nagyon gyakran egyfajta terápia vagy fényterápia használ, így az expozíció a bőr -, hogy hatékony legyen szükség húsz kezelések, amelyek zajlanak gyakorisága heti 2-3 alkalommal.

Ez a betegség, amely bár nem fertőző ténylegesen megjelennek, és egyáltalán bármilyen korban, de ha azt veszi észre, az első tünetek kellene figyelmen kívül hagyni őket, mert gyors kimutatására a betegség és végrehajtja a megfelelő kezelés miatt a tünetek gyakorlatilag észrevehetetlen.